Matcha tea

Co je to Matcha

8


Matcha (抹茶) je typ zeleného čaje pocházejícího z Číny, který se v roce 1191 dostal do Japonska. Vývoj čaje matcha a jeho výroba se prolíná s historií japonského čajového obřadu a Zen buddhismu posledních 400 let. Na rozdíl od jiných druhů čaje se jemný matcha prášek získává mletím zelených čajových listů. Tyto čajové lístky jsou pěstovány v jedinečných podmínkách. Na rozdíl od běžného čaje, který se připravuje pouhým vyluhováním, se matcha připravuje tak, že se našlehá s teplou vodou. Využije se tak celý list, který v sobě skrývá sofistikovanější chuťový profil, stejně jako lepší výživové vlastnosti než jiné druhy čaje. Z tohoto důvodu se matcha považuje za gurmánskou delikatesu i za přirozený všelék současnosti.

Jako vysoce ceněnou slavnostní lahůdku si lze matchu vychutnat labužnickým způsobem tak, jako dobré víno. Ručně zpracovanou matchu si můžete vychutnat i samotnou a obecně se vyznačuje třemi klíčovými znaky: barvou, aromatem a chutí. Nejvyšší stupně matcha tea se vyznačují elektricky modrozelenou barvou, zatímco matcha nižší kvality má hnědavě zelenou barvu. Ručně zpracovaný matcha tea má také vůni čerstvé, mladé zeleniny a čerstvých květin s téměř máslovou chutí, čímž se opět liší od méně kvalitní matchy, která se vyznačuje trpkou až travnatou chutí, která je cítit po seně. Když se ručně zpracovaný matcha tea správně připraví a dostane se do vašich úst, rozehraje se dokonalá symfonie chutí, pohybující se od květinových tónů až po pikantně sladké, umami podtóny. Matcha tea může být někdy nazýván zeleným espressem (s robustním tělem, jemnou chutí a dlouhou božskou koncovou umami chutí bez hořkosti na kterou jste možná u méně kvalitních matcha čajů zvyklí...

Matcha, nejčistší a nejúčinnější forma čaje, se již dlouhá léta užívá jako přírodní lék. Eisai, známý japonský buddhistický mnich, popsal matcha tea „lékem pro zdravý život; uměním dlouhověkosti“ (Kissa Youjyouki, 1211).

Moderní vědecký výzkum potvrdil, že matcha tea je skvělý zdroj přirozeně se vyskytujících antioxidantů (obsahuje jich přibližně 137krát více, než normální zelený čaj!), aminokyselin, vitamínů, flavonoidů a esenciálních minerálů. Díky obsahu L-theaninu přispívá matcha také ke stavu „klidné bdělosti“, který trvá několik hodin bez „útlumu“, který se obvykle objeví po hodině či dvou po vypití silné kávy. Kvůli tomuto efektu pili matcha tea po staletí budhističtí mniši a samurajští bojovníci, aby před meditací nebo bojem zlepšili svůj duševní klid a soustředění. Je pozoruhodné, že předmět takové gastronomické hodnoty má také vynikající zdravotní vlastnosti a není překvapením, že čaj matcha získal v posledních letech popularitu mezi nejsofistikovanějšími spotřebiteli se zaměřením na zdravý životní styl a mezi gurmánskými nadšenci z celého světa.

Doufáme, že vám tento příspěvek pomohl více poznat tento úžasný čaj a doufáme, že budete moci skutečně ocenit kvalitu a komplexnost jemné, ručně zpracované matchy.

 

Sledujte nás na Facebooku @Matchaeologist CZ/SK a na Instagramu @matchaeologist_cz

Historie Matcha Tea


Hned po vodě je čaj, jehož historie sahá několik tisíc let do minulosti, nejvíce konzumovaným nápojem na světě. Čaj matcha prošel fascinující cestou, která začala v Číně a poté byl s rozšířením zenového buddhismu přivezen i do Japonska, kde se později stal hlavním symbolem japonského čajového obřadu a jedním z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Nyní je tento jedinečný a populární nápoj jednou z nejvíce ceněných lahůdek 21. století. Zpočátku se čaj matcha výrazně lišil od toho, co o něm víme nyní. V 7. století čínští zenoví (čchanoví) mnichové z dynastie Tchang připravovali matchu jednoduše pražením a rozmělněním čajových lístků, následným vyluhováním výsledného produktu v horké vodě a přidáním špetky soli.

Největší slávy se však matcha tea dočkal za vlády čínské dynastie Song, kdy se začal připravovat tak, že se čajové lístky nejprve usušily nad parou, rozemlely na prášek a poté našlehaly v horké vodě ve velké misce. Tento proces se brzy stal klíčovou součástí každodenního rituálu buddhistických mnichů, kteří objevili přínosy tohoto čaje v meditační praxi. Poskytl jim dlouhotrvající energii a úroveň duševní bdělosti, kterou nikdy předtím nezažili. Tento rituál přípravy a konzumace práškového čaje se dostal v roce 1191 do Japonska, kde jej představil vlivný japonský buddhistický mnich Eisai Myoan. Eisai napsal první pojednání o čaji (Kissa Youjyouki), ve kterém popsal matcha tea jako drahocenný lék a „elixír nesmrtelných“, čímž povzbudil Japonce, aby převzali návyk pití čaje matcha kvůli jeho zdravotním účinkům.

Matcha byl zpočátku brán spíše jako lék než jako pochoutka, a vyznačovala se hořkým chuťovým profilem. Až později, v průběhu 15.-16. století, přišli japonští pěstitelé čaje na to, že zastínění čajových plantáží 20-30 dnů před sklizní vytvoří v čajových lístcích jemnou, umami-sladkou chuť. Postupem času byla tato technika pěstování vylepšována a počátkem 19. století dokázali zkušení farmáři vyrobit matchu s hladkým a jemným chuťovým profilem, který je podobný dnešnímu čaji matcha té nejvyšší kvality. Matcha tea býval v Japonsku jedním z nejlépe chráněných tajemství. Nicméně popularita matcha tea nikdy nebyla větší než v současnosti. Kdyby před stovkami let nebyl tento čaj v Japonsku tak dobře přijat, možná bychom si nyní nemohli tuto lahodnou delikatesu vychutnávat! 

 

Sledujte nás na Facebooku @Matchaeologist CZ/SK a na Instagramu @matchaeologist_cz

Zdravotní výhody čaje Matcha


Ve 12. století japonský mnich Eisai (栄西), který se později proslavil rozšířením buddhismu do této ostrovní země, napsal první japonskou knihu o čaji. V této knize popsal matcha tea jako „lék pro zdravý a dlouhý život“ (Kissa Youjyouki, 1211). Jako nejčistší a nejúčinnější forma čaje jako takového se již dlouhá léta matcha užívá jako vzácný lék pro zdravý a dlouhý život, ale jak přesně tuto pověst získal? A stojí vůbec za podrobnější zkoumání? Jaké jsou zdravotní přínosy čaje matcha?

Moderní vědecký výzkum potvrzuje, že matcha je plná přirozeně se vyskytujících antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a flavonoidů, které jsou všechny spojeny s mnoha zdravotními přínosy. Ale není to jen o tom, co čaj matcha obsahuje za významné látky. Hlavním důvodem, proč je matcha tea také velice prospěšná pro naše tělo je její způsob přípravy..

Při přípravě většiny ostatních druhů čajů jsou listy čaje nebo čajové sáčky ponořeny do vody a pak vytaženy. Čaj matcha se však připravuje tak, že se prášek matcha rozmíchá ve vodě, takže všechny jeho zdravé živiny se při pití dostanou do těla a nic nepřijde nazmar! To znamená, že jsou spotřebovány také nerozpustné vitamíny (např. vitamín A, E a beta-karoten), které by byly při standardním procesu louhování čaje odstraněny. Tímto se zdravotní potenciál matcha tea ještě o dost zvyšuje.

Existuje široká škála studií potvrzujících přínosy čaje matcha. Vybrali jsme pět klíčových přínosů pro zdraví, které matcha tea nabízí pro zdravější a kvalitnější způsob života.

  • Matcha posiluje imunitní systém

Studie ukázaly, že matcha obsahuje zhruba 137krát více katechinů (typ flavonoidů a antioxidantů), než běžné zelené čaje. U těchto katechinů je prokázáno, že mají antivirový a antibakteriální účinek proti různým choroboplodným mikroorganizmům. Proto může konzumace matchy pomoci snížit infekce, uvolnit volné radikály a omezit oxidační poškození organismu.

  • Matcha zlepšuje srdeční funkci

Vědci z různých zemí světa zjistili, že katechiny v čaji matcha pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu a pomáhají bojovat proti ateroskleróze. Matcha může ochránit vaše srdce tím, že uvolňuje cévy a umožňuje lepší průtok krve, což snižuje riziko srdečních onemocnění.

  • Matcha pomáhá při redukci váhy!

Studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že lidé, kteří užívají matcha tea spálí za 24 hodin výrazně vyšší množství kalorií než ti, kteří buď užívají kávu nebo žádnou přísadu. Komponenty v čaji matcha mohou zvýšit termogenezi (rychlost, při které vaše tělo vytváří teplo) o více než 40 % bez jakýchkoliv negativních vedlejších účinků, které se vyskytují u jiných tukových oxidačních činidel!

  • Matcha snižuje stres

Mnoho vědců zjistilo, že L-theanin (typ aminokyseliny v čaji matcha) stimuluje produkci dopaminu a tryptofanu v těle, což jsou látky snižující stres a úzkost a přispívající ke stavu „klidné bdělosti“, který může trvat několik hodin. Zatímco káva je známější pro svůj stimulační přínos, může po její konzumaci přijít fáze „útlumu“, což po vypití čaje matcha nenastává. Kvůli tomuto efektu pijí matchu již po staletí budhističtí mniši a samurajští bojovníci, aby před meditací nebo bojem zlepšili své duševní soustředění.

  • Matcha omlazuje pokožku

Matcha je také dobře známá pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. EGCG (Epigalokatechin galátu - jeden z nejužitečnějších katechinů v čaji matcha) snižuje přímé účinky spálení od slunce a je také známo, že snižuje metabolické změny v kůži, které vedou ke tvorbě vrásek!

Matcha má opravdu co nabídnout, ale u nás je méně známá, než na Dálném Východě. Doufáme proto, že tato krátká ochutnávka fascinujícího světa matchy vám poskytne bližší informace o legendárních výživových vlastnostech tohoto čaje.

Chcete-li se dozvědět více o čaji matcha nebo chcete-li být informováni o tom, čím se v Matchaeologist zabýváme, doporučujeme, abyste si prohlédli naše webové stránky, sledovali nás na sociálních médiích (Facebook, Instagram), kde naleznete každý den spoustu inspirací a receptů. Těšíme se, tým @matchaeologistcz

 

Sledujte nás na Facebooku @Matchaeologist CZ/SK a na Instagramu @matchaeologist_cz