Matcha Tea článek Backup

Co to je Matcha tea?

Matcha (抹茶) je typ zeleného čaje pocházejícího z Číny, který se v roce 1191 dostal do Japonska. Vývoj čaje matcha a jeho výroba se prolíná s historií japonského čajového obřadu a Zen buddhismu posledních 400 let. Na rozdíl od jiných druhů čaje se jemný matcha prášek získává mletím zelených čajových listů. Tyto čajové lístky jsou pěstovány v jedinečných podmínkách. Na rozdíl od běžného čaje, který se připravuje pouhým vyluhováním, se matcha připravuje tak, že se našlehá s teplou vodou. Využije se tak celý list, který v sobě skrývá sofistikovanější chuťový profil, stejně jako lepší výživové vlastnosti než jiné druhy čaje. Z tohoto důvodu se matcha považuje za gurmánskou delikatesu i za přirozený všelék současnosti.

Jako vysoce ceněnou slavnostní lahůdku si lze matchu vychutnat labužnickým způsobem tak, jako dobré víno. Ručně zpracovanou matchu si můžete vychutnat i samotnou a obecně vyznačuje třemi klíčovými znaky: barvou, aroma a chutí. Nejvyšší stupně matchy jsou elektrické a vyznačují se modrozelenou barvou, zatímco matcha nižší kvality má hnědavě zelenou barvu. Ručně zpracovaná matcha má také vůni čerstvé, mladé zeleniny s téměř máslovou chutí, čímž se opět liší od méně kvalitní matchy s trpkou a travnatou chutí, která je cítit po seně. Když se ručně zpracovaná matcha správně připraví, plynule sklouzne do vašich úst, kde se rozehraje symfonie chutí, pohybující se od květinových tónů až po pikantně sladké, umamské podtóny. Jemná matcha může být někdy nazývána jako zelené espresso, s robustním tělem, jemnou chutí a dlouhou božskou koncovou chutí bez hořkosti.

Matcha, nejčistší a nejúčinnější forma čaje, se již dlouhá léta užívá jako přírodní lék. Eisai, známý japonský buddhistický mnich, popsal Matchu jako „lék pro zdravý život; umění pro dlouhý život“ (Kissa Youjyouki, 1211). Moderní vědecký výzkum potvrdil, že matcha je skvělý zdroj přirozeně se vyskytujících antioxidantů (obsahuje jich přibližně 137krát více, než normální zelený čaj), aminokyselin, vitamínů, flavonoidů a esenciálních minerálů. Díky obsahu L-theaninu přispívá matcha také ke stavu „klidné bdělosti“, který trvá několik hodin bez „útlumu“, který se obvykle objeví po hodině či dvou po vypití silné kávy. Kvůli tomuto efektu pijí matchu již po staletí budhističtí mniši a samurajští bojovníci, aby před meditací nebo bojem zlepšili své duševní soustředění. Je pozoruhodné, že předmět takové gastronomické hodnoty má také vynikající zdravotní vlastnosti a není překvapením, že jemná matcha získala v posledních letech popularitu mezi nejsofistikovanějšími spotřebiteli se zaměřením na zdravý životní styl a gurmánskými nadšenci z celého světa.

Doufáme, že vám tento příspěvek pomohl více poznat tento úžasný čaj a doufáme, že budete moci skutečně ocenit kvalitu a komplexnost jemné, ručně zpracované matchy.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY ČAJE MATCHA

Ve 12. století japonský mnich Eisai (栄西), který se později proslavil rozšířením buddhismu do této ostrovní země, napsal první japonskou knihu o čaji. V této knize popsal matchu jako „lék pro zdravý život“ (Kissa Youjyouki, 1211). Jako nejčistší a nejúčinnější forma čaje se již dlouhá léta matcha užívá jako vzácný lék pro zdravý a dlouhý život, ale jak přesně tuto pověst získala a stojí za podrobnější zkoumání? Jaké jsou zdravotní přínosy čaje matcha?

Moderní vědecký výzkum potvrzuje, že matcha je plná přirozeně se vyskytujících antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a flavonoidů, které jsou všechny spojeny s mnoha zdravotními přínosy. Ale není to jen o tom, co čaj matcha obsahuje. Hlavní důvod toho, proč je matcha nejúčinnější forma čaje spočívá v tom, jakým způsobem je připravována.

Při přípravě většiny ostatních druhů čaje jsou listy čaje nebo čajové sáčky ponořeny do vody a pak vytaženy. Čaj matcha se však připravuje tak, že se prášek matcha rozmíchá ve vodě, takže všechny jeho zdravé živiny se při pití dostanou do těla a nic nepřijde nazmar. To znamená, že jsou spotřebovány také nerozpustné vitamíny (např. vitamín A, E a beta-karoten), které by byly při standardním procesu luhování čaje odstraněny, čímž se zdravotní potenciál matchy ještě zvyšuje.

Existuje široká škála studií potvrzujících přínosy čaje matcha. Vybrali jsme pět klíčových přínosů pro zdraví, které matcha nabízí pro zdravější a vyváženější způsob života.

  • Matcha posiluje imunitní systém

Studie ukázaly, že matcha obsahuje zhruba 137krát více katechinů (typ flavonoidů a antioxidantů), než běžné zelené čaje. U těchto katechinů je prokázáno, že mají antivirový a antibakteriální účinek proti různým choroboplodným mikroorganizmům. Proto může konzumace matchy pomoci snížit infekce, uvolnit volné radikály a omezit oxidační poškození organismu.

  • Matcha zlepšuje srdeční funkci

Vědci z různých zemí světa zjistili, že katechiny v čaji matcha pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu a pomáhají bojovat proti ateroskleróze. Matcha může ochránit vaše srdce tím, že uvolňuje cévy a umožňuje lepší průtok krve, což snižuje riziko srdečních onemocnění.

  • Matcha Promotes Healthy Weight

Studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že lidé, kteří užívají extrakt ze zeleného čaje spálí za 24 hodin výrazně vyšší množství kalorií než ti, kteří buď užívají kávu nebo žádnou přísadu. Komponenty v čaji matcha mohou zvýšit termogenezi (rychlost, při které vaše tělo vytváří teplo) o více než 40 % bez jakýchkoliv negativních vedlejších účinků, které se vyskytují u jiných tukových oxidačních činidel

  • Matcha snižuje stres

Mnoho vědců zjistilo, že L-theanin (typ aminokyseliny v čaji matcha) stimuluje produkci dopaminu a tryptofanu v těle, což jsou látky snižující stres a úzkost a přispívající ke stavu „klidné bdělosti“, který může trvat několik hodin. Zatímco káva je známější pro svůj stimulační přínos, může po její konzumaci přijít fáze „útlumu“, což po vypití čaje matcha nenastává. Kvůli tomuto efektu pijí matchu již po staletí budhističtí mniši a samurajští bojovníci, aby před meditací nebo bojem zlepšili své duševní soustředění.

  • Matcha omlazuje pokožku

Matcha je také dobře známá pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. EGCG (Epigalokatechin galátu - jeden z nejužitečnějších katechinů v čaji matcha) snižuje přímé účinky spálení od slunce a je také známo, že snižuje metabolické změny v kůži, které vedou ke tvorbě vrásek! Matcha má opravdu co nabídnout, ale u nás je méně známá, než na Dálném Východě. Doufáme proto, že tato krátká ochutnávka fascinujícího světa matchy vám poskytne bližší informace o legendárních výživových vlastnostech tohoto čaje.

Chcete-li se dozvědět více o čaji matcha nebo chcete-li být informováni o tom, čím se tady v Matchaeologistu zabýváme, doporučujeme, abyste si prohlédli naše webové stránky, sledovali nás na sociálních médiích @matchaeologistcz

8